16/04/2018//20:15// Three Billboards Outside Ebbing, Missouri///

Nieuws

Kunst Rijk Emmen: ‘De beeldende kracht van het werk’

EMMEN – Dertig werken uit de Toonzaalcollectie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zijn te bezichtigen in de Grote Kerk. Normaal gesproken zijn ze bestemd voor de werkkamers van ministers, ambassadeurs en andere hoogwaardigheidsbekleders.

Op verzoek van de werkgroep Kunst van de stichting Grote Kerk Cultureel hebben vertegenwoordigers van zes publieksgroepen uit de gemeente Emmen een bijdrage geleverd aan het samenstellen van de expositie ‘Kunst Rijk Emmen’. Uit het aanbod van zo’n 260 werkstukken, mocht elke groep maximaal vijf werken uitzoeken. Zes weken lang komen de uitgenodigde groepen in beeld. Deze week: Filmhuis Emmen.

“Vanaf het begin vonden we het een uitdagend idee, normaal worden tentoonstellingen door curatoren samengesteld en als je die bezoekt dan zie je het resultaat. Nu moet je zelf een keuze maken en aj, da’s niet makkelijk”, vertelt Kees Groenevelt namens het Filmhuis. “We hebben als groep niet overlegd. We hadden tegenslag omdat één van onze meest enthousiaste leden wegens ziekte uitviel, daarbij was het deels in een drukke werkperiode gevolgd door de vakantie.”

‘Iedereen heeft gekozen wat hem of haar het meest aansprak”, vervolgt Kees. “Het was wel moeilijk om te kiezen omdat je de werken via internet op de computer moest beoordelen. De verrassing is dan toch de confrontatie met het werk zelf. Bij een aantal viel dat mee. Een schilderij zou het niet gehaald hebben als we dat eerst in het echt hadden gezien.”

De inwoner van Emmen heeft zelf gekozen voor de ‘Bestseller’ van Chabot. “In mijn ogen een krachtig schilderij door de manier van schilderen, de compositie en door de vragen die het stelt. Maar het had ook heel goed een werk van Lucebert kunnen zijn of de ‘Schreierstoren’ van Jacob Maris. Het gaat mij in dit geval om de beeldende kracht van het werk.”

“Of ik de eigen keus in mijn eigen kamer zou willen hangen? In dit geval wel, maar in zijn algemeenheid niet, sommige werken wil je wel graag zien, maar je wilt er ook niet altijd mee geconfronteerd worden. Al met al was het een goede manier om mensen bij kunst te betrekken. Alle betrokkenen worden nu voor vragen gesteld die ze een hele nieuwe blik op de wereld van de kunst geeft en in hun kielzog komen er mensen kijken die dat normaal misschien helemaal niet zouden doen.”

De tentoonstelling ‘Kunst Rijk Emmen is te bezichtigen tot en met 25 november. De openingstijden zijn dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

In de Grote Kerk in Emmen is een brochure verkrijgbaar waarin de vertegenwoordigers van de publieksgroepen de keuze voor het geselecteerde kunstwerk motiveren.

Artikel geplaatst door Paul Abrahams op 16-10-12 13:59. (Zuidoosthoeker)