16/04/2018//20:15// Three Billboards Outside Ebbing, Missouri///

Nieuws

´Filmliefhebber in hart en nieren´

EMMEN- Lang geleden verhuisde Kees Groenevelt, initiator van Het Filmhuis, van Deventer naar Emmen met een ruime bagage aan film knowhow in zijn rugzak. Reeds op zeventienjarige leeftijd begon Groenevelt met een clubje filmliefhebbers in Amsterdam met incidentele filmvertoningen. De vader van een van zijn vrienden was conciërge van een school met een filmprojector.

In Emmen miste Groenevelt al snel de kunstzinnige filmstroming, die in Drenthe nog geen plek kende. In overleg met Abel Abeln, de eigenaar van de toenmalige bioscoop Euro 123 in Emmen en het nog steeds actieve Astra in Klazienaveen, kon Groenevelt de eerste stappen zetten naar een nieuwe filmcultuur in Emmen. Met andere liefhebbers werd Filmhuis Emmen opgericht en in de daluren van de bioscopen mocht het Filmhuis vanaf 1996 zijn films vertonen.

“De belangstelling voor onze programmering nam langzamerhand toe. Later, toen Euro 123 verdween, toonde Utopolis ook interesse voor het door ons gepresenteerde genre. De huidige bioscoop biedt een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit en het comfort is ook heel goed, wat de filmervaring zeker ten goede komt”, legt Groenevelt uit. Het nieuwe seizoen staan er weer een aantal mooie films op het programma.

Op 22 januari 2012 zal er, samen met het Filmhuis Hoogeveen en de Asser filmliga, een Documentairedag Drenthe georganiseerd worden. Een vijftal prachtige documentaires zal op het grote doek van Utopolis schitteren. Tevens zal Filmhuis Emmen doorgaan met het stimuleren van Arthouse bij scholieren van regionale scholengemeenschappen. In het kader van de les Culturele en Kunstzinnige Vorming zijn scholieren van harte welkom om wegwijs te krijgen in de artistieke filmscene. (Emmen.nu, 23-12-2012)