16/04/2018//20:15// Three Billboards Outside Ebbing, Missouri///

Nieuws

Filmhuis Emmen jubileert met klassieker en voorpremière

Filmhuis Emmen bestaat twintig jaar. Dat wordt zondag gevierd met de vertoning van Roman Polanski’s Chinatown en maandag een voorpremière van Alberta, de nieuwe film van Eddy Terstall.

Twintig jaar is niet indrukwekkend lang, voorzitter Kees Groenevelt van Filmhuis Emmen is de eerste om het toe te geven. Maar voor Zuidoost-Drenthe gelden andere normen. ,,Emmen is geen studentenstad. Door de samenstelling van de bevolking worden in deze regio sowieso minder films bezocht dan elders. Dus is de belangstelling voor arthousefilms ook minder. Met die wetenschap is ons jubileum wel bijzonder.”

Groenevelt was in 1996 een van de mensen die aan de wieg stonden van het filmhuis. ,,In Amsterdam was ik betrokken bij het filmhuis waar later Rialto uit voort is gekomen. Toen ik in Emmen kwam wonen, was er geen vaste plek voor de films die ik wilde zien. Ik kon in de krant wel over art-housefilms lezen, maar ze vervolgens niet bekijken. Een groepje mensen besloot daar iets aan te doen.”

Aanvankelijk werd een plek gezocht in theater De Muzeval, ook omdat daar het potentiële publiek zich zou bevinden. ,,Maar het theater zou voor filmvertoningen moeten worden aangepast, en dat kwam er niet van”, vertelt Groenevelt. ,,Daarop vonden we een plek in de Euro-bioscoop, waar we een film per week konden vertonen, naast de Hollywoodfilms die Euro zelf programmeerde.”

Tegenwoordig opereert Filmhuis Emmen vanuit Kinépolis, waar voor gemiddeld 130 bezoekers twee keer per week arthousefilms worden vertoond, gekozen uit een aanbod van vele honderden films per jaar. ,,Daar zijn wij niet ontevreden mee”, zegt Groenevelt. ,,Gelet op het aantal mensen in deze regio en op het aantal dat films in de bioscoop ziet, moet er groei mogelijk zijn. Mede om die reden zijn we in gesprek over een derde avond.”

Het verschil met de ‘gewone’ programmering is de afgelopen twintig jaar gelijk gebleven. ,,Vergelijk het met een boekhandel. Daar liggen in de etalage en op tafels de bestsellers en bekende schrijvers. Achter in de winkel is veel meer verkrijgbaar: prachtige en misschien wel veel betere boeken. Zo werkt het bij ons ook. Ander verschil: wij letten niet op de inhoud van de kassa, maar op de inhoud van de film.”

Het bestaansrecht is boven iedere twijfel verheven, stelt Groenevelt. ,,Op de eerste plaats: wij doen aan cultuurspreiding. Wij vinden dat de kunsten gezien moeten worden, en dankzij regisseurs als Sergej Eisenstein en D.W. Griffith is film al meer dan een eeuw een kunstvorm. De zalen zitten misschien niet vol, maar het moet wel gezien kunnen worden. Aan de andere kant: er is dus een publiek in Emmen.”

De mogelijkheden om films te kijken zijn fors toegenomen; eerst via televisie, daarna via videotheken en bibliotheken en recent via internet. Het heeft het filmhuis niet overbodig gemaakt, constateert Groenevelt. ,,Wat maakt een bioscoop uniek? Dat is toch dat je met min of meer gelijkgestemden in het donker in een zaal ondergedompeld wordt en dankzij state of the art-techniek kunt genieten van beeld en geluid.”

Als het aan Filmhuis Emmen ligt, komt er binnenkort nog een vertoonmogelijkheid bij. ,,Een mobiel filmhuis. Het lukt niet meer om scholen naar de bioscoop te krijgen. Daarom willen we film naar scholen brengen, en naar andere plekken, zoals verzorgingshuizen en bedrijven. We schaffen materiaal aan om op locatie een bioscoopervaring te creëren. In feite is het een terugkeer naar vroeger, ver voor de eerste filmzalen deden we het hier ook met een reisbioscoop.”

Het 20-jarig bestaan van Filmhuis Emmen wordt zondag gevierd met de vertoning van Chinatown plus een lezing. Aanvang 14.15 uur. Maandag is Alberta te zien in aanwezigheid van regisseur Eddy Terstall. Aanvang 20.15 uur.

Dit artikel verscheen eerder in het Dagblad van het Noorden