12/11/2018//20:15// The Third Murder///

Sieranevada

Datum: maandag 22 mei 20:15

Land: Roemenië / Frankrijk / Bosnië-Herzegovina / Kroatië / Macedonië, 2016

Genre: Drama

Speelduur: 173 min

Regie: Cristi Puiu

Met o.a.: Mimi Branescu, Petra Kurtela, Andi Vasluianu

Veertig dagen na de dood van zijn vader gaat Lary, een veertigjarige en succesvolle neuroloog, op bezoek bij zijn familie.

Het idee van deze traditiegetrouwe bijeenkomst is om de overledene te gedenken. Echter, de bijeenkomst loopt niet zoals gehoopt. Onverwachte gasten komen opdagen en de meningen lopen uiteen tijdens heftige gesprekken. Het diner dat in het teken van Lary’s overleden vader had moeten staan, neemt chaotische en zwart-komische vormen aan. Persoonlijke en politieke onenigheden tussen de familieleden komen naar boven.

Regisseur Cristi Puiu neemt ons mee naar binnen in een typisch, overvol Roemeens huis. Bijna de hele film is gesitueerd in deze ruimte. Dit is een bewuste keuze van Puiu geweest: volgens hem symboliseert deze geografische beperking het idee dat niemand van ons kan ontsnappen van de planeet aarde. Niet alleen de setting is realistisch, ook de gebeurtenissen die zich daar afspelen: het verhaal dat wordt verteld is gebaseerd op de persoonlijke ervaringen van de regisseur rondom het overlijden van zijn eigen vader.

De rol van Lary wordt vertolkt door de Roemeense Mimi Branescu, die voornamelijk bekend werd door zijn rol in de film Tuesday, after Christmas.

Links:

Recensies:

VPRO Cinema (★★★★) 'Boordevol leven'
de Volkskrant (★★★★) 'Boeiende filmsymfonie'
Het Parool (★★★) 'Grimmige zwarte satire'
NRC (★★★★) 'Spookverhaal over post-truth'

Bekijk de trailer