12/11/2018//20:15// The Third Murder///

On the Other Side

Datum: dinsdag 16 mei 19:00

Land: Kroatië / Servië, 2016

Genre: Drama

Speelduur: 85 min

Regie: Zrinko Ogresta

Met o.a.: Ksenija Marinkovic, Lazar Ristovski, Robert Budak

De verpleegster Vesna verhuisde twintig jaar geleden met haar zoon en dochter naar de Kroatische hoofdstad Zagreb om daar een nieuw leven te beginnen.

Haar zoon Vladimir is getrouwd, heeft een zoontje en is een succesvol zakenman. Vesna’s dochter Jadranka staat op het punt te trouwen en heeft net haar rechtenstudie afgerond. Geen van tweeën wil nog contact met hun vader Zarko. Beiden zijn ze bang om het kind van een veroordeelde oorlogsmisdadiger te zijn. Hun vader had in de Joegoslavische oorlogen namelijk een dubieuze rol. Hij vocht voor ‘de andere kant’ en werd na afloop van de oorlog veroordeeld voor zijn rol in de beruchte bloedbaden. Nu Zarko weer vrij is zoekt hij naar vergeving van zijn familie. Als hij zijn vrouw opeens regelmatig begint te bellen, wordt ze weer geconfronteerd met gevoelens en gedachten die ze al die tijd verborgen heeft gehouden.

On the Other Side is een aangrijpend psychologisch drama waarmee regisseur Zrinko Ogresta (Tu) de vragen stelt of vergeving mogelijk is en of je aan je verleden kunt ontsnappen? Ogresta heeft de film zo gemaakt, door steeds maar stukjes informatie van de personages te verschaffen, dat je zelf de puzzel moet leggen, met een verrassende afloop. De rol van Vesna wordt gespeeld door theateractrice Mirjana Karanovic (Just Between Us). Zij weet al haar emoties uit te drukken via de meeste subtiele mimiek. De film ging in première op het filmfestival in Berlijn en is de Kroatische inzending in de categorie beste buitenlandse film voor de Oscars.

Links:

Recensies:

VPRO Cinema (★★★★) 'Boeiend tot aan de verrassende ontknoping'
de Volkskrant (★★★) 'Ingewikkeld, genuanceerd drama'
NRC (★★★★) 'Hitchcockiaanse suspense'
Het Parool (★★★★) 'Sterk psychologische drama' €

Bekijk de trailer