12/11/2018//20:15// The Third Murder///

Love & Friendship

Datum: maandag 10 oktober 20:15 // woensdag 12 oktober 19:00

Land: Ierland / Frankrijk / Nederland / Verenigde Staten, 2016

Genre: Komedie / Romantiek

Speelduur: 92 min

Regie: Whit Stillman

Met o.a.: Kate Beckinsale, Chloë Sevigny, Xavier Samuel

Niet schadelijk/Alle Leeftijden

Een vrolijke, bruisende Jane Austen-verfilming - en nu eens een Austen die níet al talloze malen is verfilmd. Losse bewerking van Lady Susan, een novelle in briefvorm over de gehaaide, knappe weduwe Susan Vernon (Kate Beckinsale), die het leven van iedereen in haar omgeving op vileine wijze opschudt. Fris geacteerd, geestig geschreven. Genomineerd voor de VPRO Big Screen Award.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee, zegt men. Maar hoeveel slechte verhalen Reginald De Courcy (Xavier Samuel) ook gehoord heeft over Lady Susan Vernon (Kate Beckinsale), zodra zij als gast intrekt bij zijn zuster en zwager valt hij als een blok voor haar charmes. Lijdzaam moet zijn zus Catherine toezien hoe Reginald wordt ingepalmd door de veel oudere weduwe, die bekendstaat om haar manipulatieve en overspelige gedrag.
Love & Friendship is de ironische titel van deze opgewekt-venijnige liefdessatire, gebaseerd op Jane Austens nooit eerder verfilmde brievennovelle Lady Susan. Terwijl Susan slimme plannetjes bekokstooft met haar Amerikaanse hartsvriendin Alicia (Chloë Sevigny), blijven de mannen in haar leven blind voor haar doortrapte gedrag. De Amerikaan Whit Stillman (Damsels in Distress, The Last Days of Disco) geeft het oer-Britse, aan het eind van de achttiende eeuw gesitueerde verhaal een frisse, bruisende impuls. Een vileine, uptempo kostuumfilm waar het plezier van afspat.

Bekijk de trailer