12/11/2018//20:15// The Third Murder///

Jackie

Datum: dinsdag 23 mei 19:00 // woensdag 24 mei 19:00

Land: Verenigde Staten / Chili / Frankrijk, 2016

Genre: Biografie / Drama

Speelduur: 100 min

Regie: Pablo Larraín

Met o.a.: Natalie Portman, Peter Sarsgaard, Greta Gerwig

Prachtig gemaakte film, waarin we zien hoe Jackie Kennedy (Natalie Portman) onder grote druk omgaat met de moord op haar man J.F.K.

Een limousinecabriolet met een man van de geheime dienst achterop de kofferbak spoedt zich over de autoweg vlak buiten het centrum van Dallas. Jackie begint enkele minuten na de moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy op 22 november 1963. Het is aan zijn ‘First Lady’ Jackie om razendsnel te accepteren dat deze tragedie heeft plaatsgevonden, en daar in de ogen van de natie – van de wereld – mee om te gaan.

Natalie Portman (Black Swan) speelt de rol van haar leven als één van de meest iconische vrouwen uit de geschiedenis van de Verenigde Staten. Jackie orkestreert een grote staatsbegrafenis, vergelijkbaar met die van Abraham Lincoln, om JFK’s erfenis veilig te stellen. Dit prachtige filmportret is opgebouwd uit stukken interview met de hoofdpersoon, flashbacks en persoonlijke gesprekken.

Deze film was onmogelijk zonder het grote ensemble aan topacteurs. Portman ís simpelweg Jackie Kennedy, ruim anderhalf uur lang. En ze biedt in al haar scènes prachtig tegenwicht aan acteerkanonnen als Peter Sarsgaard (An Education) als Bobby Kennedy, Billy Crudup (Big Fish) in de rol van interviewer, en oude rot John Hurt (Only Lovers Left Alive) die Jackie als pastoor van spiritueel advies voorziet.

Jackie is de eerste Engelstalige film van de Chileen Pablo Larraín (Neruda) en had meteen drie nominaties bij de Oscars van 2017. De regisseur toont zich ook wederom een grote speler in het biografische genre. De zorgvuldige opbouw, aangekleed met prachtbeelden, maakt dat deze film zeer diep graaft in de menselijke ziel. Ook de indringende muziek van Mica Levi (Under the Skin) verdient een speciale vermelding, nog maar niet te spreken over het kostuum design, waarvoor Madeline Fontaine een BAFTA Award kreeg.

Links:

Recensies:

VPRO Cinema (★★★★) 'Erg stijlvol portret'
Het Parool (★★★★★) 'Schrander essay over beeld- en mythevorming'
The Guardian (★★★★) 'Natalie Portman is geweldig'
NRC (★★★★★) 'Glimmende biopic'

Bekijk de trailer