12/11/2018//20:15// The Third Murder///

Goksung

Datum: maandag 30 januari 20:15

Land: Zuid-Korea, 2016

Genre: Thriller

Speelduur: 156 min

Regie: Hong-jin Na

Met o.a.: Do Won Kwak, Jung-Min Hwang, Woo-hee Chun

Wie te geloven, wat te geloven?

“In den beginne…” is er een mysterieuze moord op leden van een familie in het vredige Gokseong, in ruraal Zuid-Korea. Vrij vertaald betekent de naam van dit dorp: ‘Het gejammer’. De inwoners behandelen elkaar zonder respect en met wantrouwen, de regen komt met bakken uit de hemel en grimmigheid sijpelt het dorpje binnen. Na die eerste misdaad “volgt de scheiding tussen het licht en tussen de duisternis”. Wat je ook ziet, goed zal het nooit meer worden.

Wanneer de sullige rechercheur Jong-gu bij de plaats delict in Gokseong arriveert, staat de verdachte gewoon te wachten: hij gedraagt zich als een krankzinnige, met vreemde rode blaren over zijn nek en gezicht. Niettemin volgt nog een moord, een hele serie moorden. Op basis van gegevens van het ziekenhuis concludeert de politie dat de moordzucht het gevolg van een collectieve verslaving aan giftige paddestoelen moet zijn. Maar al snel verspreidt zich een andere gerucht: de misdaadgolf wordt veroorzaakt door de nieuwkomer in het dorp – een Japanner die altijd aan het vissen is. Niemand weet wanneer hij arriveerde en waarom hij er is. De dorpelingen worden bevangen door paranoia. Wanneer zijn geliefde dochtertje dezelfde symptomen als andere bezetenen gaat vertonen, grijpt ook Jong-gu uit onmacht naar irreële bezweringen.

Regisseur Na Hong-Jin zat een jaar in de montagekamer, met de overduidelijke bedoeling een film te construeren die de toeschouwer vele mogelijkheden zou voorschotelen maar ook vele vraagtekens zou opleveren. Hij stopte zijn film vol met referenties aan genres uit de wereldcinema plus aanwijzingen uit allerlei religieuze bronnen, variërend van de Bijbel tot oude Koreaanse sjamanistische rituelen. Gokseong zet zich af tegen de mainstream Amerikaanse griezelfilm; het is een haast onvoorstelbare combinatie van oogstrelende landschapsbeelden, een misdaad-thriller alias slapstick-politieonderzoek en ook nog een zombie-apocalyps waaruit therapeutisch exorcisme geen soelaas lijkt te bieden. Zelfs dood en verderf krijgen hier een eigen schoonheid.

Bekijk de trailer