12/11/2018//20:15// The Third Murder///

EXTRA: Lustrum 20 jaar Filmhuis Emmen

Datum: zondag 13 november 13:45

Land: Verenigde Staten, 1974

Genre: Mystery / Misdaad

Speelduur: 130 min

Regie: Roman Polanski

Met o.a.: Jack Nicholson, Faye Dunaway, John Huston

Filmhuis Emmen is opgericht op 11 november 1996. We bestaan 20 jaar en dat gaan we komend seizoen op allerlei manieren vieren. Ons verjaardagsfeest organiseren we op zondag 13 november in bioscoop Kinépolis (voorheen Utopolis), exclusief en gratis voor de abonnees van Filmhuis Emmen.

Voorafgaand aan deze gratis feestelijke vertoning van de digitaal gerestaureerde film Chinatown van Roman Polanski (met o.a. Jack Nicholson en Faye Dunaway) vertelt filmjournalist Joost Broeren over de neus van Jack Nicholson en waarom Chinatown zo’n bijzondere film is, die ook na meer dan 40 jaar niets aan zeggingskracht heeft ingeboet. Na de film is er een hapje en een drankje om nog even na te praten en onze verjaardag af te sluiten.

Programma

13.45 uur – 14.15 uur

  • Ontvangst

14.15 uur – 17.10 uur

  • Welkomstwoord door Kees Groenevelt, voorzitter Filmhuis Emmen
  • Lezing filmjournalist Joost Broeren
  • vertoning Chinatown

17.15 uur – 18.30 uur

  • Receptie


Aanmelden

Viert u met ons mee op 13 november? Meldt u dan aan via:

  • info@filmhuisemmen.nl
  • de balie van het filmhuis tijdens een van onze voorstellingen
  • lukt het niet aan de balie of per mail, dan kunt u tussen 16.00 en 18.00 u bellen met Anneke van den Heuvel, tel. (0591) 621220


Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, er is alleen toegang na aanmelding. We raden u aan om er op tijd bij te zijn.

Graag tot zondag 13 november!

Met vriendelijke groet,

Bestuur Filmhuis Emmen

Om misverstanden te voorkomen:

  • deze uitnodiging is uitsluitend voor abonnees
  • 1 uitnodiging per abonnement (geen introducees)

Chinatown

Privédetective J.J. Gittes (Jack Nicholson) stuit in het LA van de jaren dertig op een schandaal waarbij hoge politieke kringen zijn betrokken; Polanski's hommage aan de film noir leidt de kijker om de tuin in een nachtmerrieachtig doolhof.

Los Angeles, jaren dertig. Privédetective J.J. Gittes wordt ingehuurd door femme fatale Faye Dunaway om haar vermiste dochter op te sporen en komt op het spoor van ingewikkelde machinaties rond onrechtmatig onttrokken land en kunstmatig gecreëerde droogte; de hoogste kringen blijken betrokken.

Polanski's hommage aan de Amerikaanse film noir van de jaren veertig werd een klassieker, zowel door het – verrassend – ingehouden spel van Nicholson, het briljante scenario als de door Polanski opgeroepen sfeer van dreiging en corruptie; Gittes blijkt beland in een stad waar niemand is te vertrouwen…

Scenarioschrijver Robert Towne won met Chinatown een Oscar en schreef ook het vervolg The Two Jakes (1990). Memorabele bijrollen van regisseur Polanski en John Huston, als malafide projectontwikkelaar. De ‘nose slitting scene’ met een gemene Polanski is inmiddels een klassieker, net zoals als het Gittes-axioma ‘You're dumber than you think I think you are.’

"…nog steeds actueel…meesterwerk…" (***** De Filmkrant)

Bekijk de trailer