12/11/2018//20:15// The Third Murder///

Europese Dag Van De Korte Film

Datum: woensdag 21 december 19:00

Land: Europa, 2016

Genre: Korte film

Speelduur: 82 min

Regie: Diverse regisseurs

Met o.a.:

Op 21 december – de kortste van het jaar – besteden filmhuizen in heel Nederland aandacht aan de korte speelfilm. Deze films verdienen absoluut de aandacht, al was het maar omdat het een manier is om aanstormend talent aan het werk te zien. Het programma bestaat uit zes korte films, waaronder documentaires, fictie- en animatiefilms. Op het programma staat onder andere Houvast van Charlotte Scott-Wilson (onder-scheiden met meerdere prijzen), Import van Ena Sendijarevic (geselecteerd voor Cannes en de Nederlandse inzending voor de Oscar in categorie beste korte fictiefilm) en Gratis van Merijn Scholte Albers en Tobias Smeets. Gratis won dit jaar een Gouden Kalf voor beste korte film.

De Europese Dag van de Korte Film wordt georganiseerd door EYE Film Instituut Nederland, Internationaal Film Festival Rotterdam en Go Short (International Short Film Festival Nijmegen).

Ook Filmhuis Emmen waardeert de korte film! Vanaf december 2016 draaien we steeds een korte voorfilm bij iedere voorstelling. De eerste is te zien op 5 en 7 december.


Programma Dag van de Korte Film 21 december 2016:


Het programma, samengesteld door Go Short, bevat veel prijswinnende films die tonen hoe talentvol de Nederlandse kortefilmmakers zijn. Het hoofdprogramma duurt 82 minuten.

Houvast / Charlotte Scott-Wilson / Nederland / 22′ / 2016 / fictie

Een jonge, getalenteerde celliste ontwikkelt van de ene op de andere dag podiumangst, nadat één van haar snaren losschiet tijdenseenbelangrijk concert.

What Else / Jelle van Meerendonk / Nederland / 6’ / 2016 / animatie
Als je iets doet wat je leuk vindt, vergeet je soms zomaar dat het een routine is geworden. En dan raak je het kwijt, wat kun je anders doen? Vraag maar aan de barman, ik maak alleen koffie, toch?


Depart at 22 / Wiep Teeuwisse / Nederland / 4’ / 2015 / animatie

De vergankelijkheid van het menselijk lichaam en de angst daarvoor staan centraal in deze getekende animatiefilm. Na je 22e levensjaar wordt alles minder. Van haren die eerst maar blijven groeien, valt op een gegeven moment niets meer te knippen. En een eens strakke buik vervalt tot eindeloze, hangende rimpelingen. De poëtische tekenstijl en muziek verzachten de harde waarheid, maar verdoezelen deze niet.

U Hebt een Probleem / Esra Piké / Nederland / 25’ / 2015 / documentaire

Een inkijkje in de wereld van het Team Bemoeizorg in Groningen. Zonder commentaar toont de documentaire de pogingen van hulpverleners Thea en Albert-Jan om hun cliënten duidelijk te maken dat het zo niet langer kan. Bernadette in haar zomerhuisje grijpt steeds vaker naar de fles, terwijl de in een caravan bivakkerende Richard zich al weken niet heeft gewassen. Maar Bernadette vindt Albert-Jan een zeurpiet en Richard heeft meer interesse in zijn dode merel. Intussen worstelt het team op kantoor met de intervisievragen. Zijn die warm, koud of neutraal?

Import / Ena Sendijarevic / Nederland / 17’ / 2016 / fictie

Hoe ga je om met een noodsituatie en een verhuizing naar een vreemd land? Een Bosnisch gezin ontvlucht de oorlog in hun thuisland. Ze komen in 1994 als vluchteling terecht in Nederland waar ze, na het ontvangen van hun verblijfsvergunning, in een klein dorp gaan wonen. Aldaar proberen de twee ouders en de twee kinderen ieder op hun eigen manier hun nieuwe land als thuisland te omarmen. Het levert soms absurde situaties op. Regisseur Ena Sendijarevic kwam zelf als zevenjarig, Bosnisch meisje naar Nederland.

Gratis / Merijn Scholte Albers en Tobias Smeets / Nederland / 10’ / 2016 / fictie

Hoewel Ruud en Els al jaren vastgeroest zitten in bepaalde patronen, hebben ze aan één minuut genoeg om elkaar met geheel andere ogen te bekijken. Ruud mag namelijk gratis boodschappen doen en gratis is iets waar de doorgaans wat chagrijnige Els dol op is. Net als altijd deelt zij de bevelen uit en moet Ruud het vuile werk opknappen. Maar op het moment suprème, met een cameraploeg op zijn neus en een fanfareband in zijn oor, verloopt alles anders en is Els aan zet. En dat valt nog niet mee. Pijnlijke relatiekomedie in een supermarkt.


Klik hier voor meer informatieBekijk de trailer