24/09/2018//20:15// Der Hauptmann///

De Kinderen van Juf Kiet

Datum: maandag 06 maart 20:15 // woensdag 08 maart 19:00

Land: Nederland, 2016

Genre: Documentaire

Speelduur: 115 min

Regie: Peter Lataster, Petra Lataster-Czisch

Met o.a.: Juf Kiet

Niet schadelijk/Alle Leeftijden

Een jaar lang volgden regisseurs Petra en Peter Lataster juf Kiet en haar klas met kinderen uit alle windstreken. Kiet is een lerares die je ieder kind toewenst. Ze is liefdevol en altijd rechtvaardig. Haar geduld is oneindig. Ze leert haar kinderen Nederlands lezen en schrijven, maar vooral ook hoe je met elkaar omgaat en samen problemen oplost. De kinderen van juf Kiet is een hartverwarmende, grappige en aangrijpende film; een film waardoor je je als kijker weer op de lagere school waant; een ode aan de juf die ieder kind verdient.


Over De kinderen van juf Kiet


De kinderen in de klas van juf Kiet zijn nog maar pas in Nederland. Alles is nog nieuw en verwarrend. In het begin hebben ze over alles en niets ruzie. De liefdevolle, maar strenge hand van juf Kiet werkt helend. Ze leert haar kinderen niet alleen Nederlands lezen en schrijven, maar ook hoe je met elkaar omgaat en samen problemen oplost. Langzamerhand winnen de kinderen aan zelfvertrouwen. Haya is in het begin fel en angstig tegelijk. Kiet helpt haar om haar zachte kanten te ontdekken. Leanne is eerst nog eenzaam en stilletjes. Na een paar maanden kan ze hardop in het Nederlands zeggen dat ze verliefd is op Branche. Jorj lijdt aan slapeloosheid en is onhandelbaar, maar dankzij de vasthoudendheid van Kiet ontdekt hij de lol van het leren. In een puur observerende stijl - zonder commentaar of interviews - volgen Petra en Peter Lataster vier leerlingen in de klas van juf Kiet. De film wordt vanuit het perspectief van de kinderen verteld: we zien hun geworstel met elkaar en met de nieuwe taal, ruzies en ontluikende liefdes, vriendschappen die ontstaan en weer teloorgaan. Dankzij het geduld en de toewijding van juf Kiet ontstaat uiteindelijk een liefdevolle gemeenschap.


Regisseurs Petra en Peter Lataster over De kinderen van juf Kiet


Iedereen heeft wel herinneringen aan die ene fantastische juf of meester. Wij ook. We wilden een film maken over een bijzondere onderwijzer(es). In de research kwamen we in contact met juf Kiet Engels van basisschool Het Palet in het Brabantse dorp Hapert. Zij introduceerde ons vol enthousiasme bij haar klas met migrantenkinderen. Binnen tien minuten wisten we dat we met Kiet en haar leerlingen een film wilden maken. De kinderen kunnen hun juf niet verstaan omdat ze het Nederlands nog niet machtig zijn. Kiet verwacht van de kinderen dat ze in de klas Nederlands spreken. Ze spreekt geen Pools, geen Arabisch, geen Portugees en ook geen Macedonisch. Maar dankzij haar feilloze intuïtie begrijpt ze de kinderen wel. Met haar warmte, rust en duidelijkheid creëert Kiet een sfeer van veiligheid. Kiet neemt haar leerlingen ongelofelijk serieus en eist veel van hen. Ook de getraumatiseerde kinderen leren bij haar om te leren. Hun levensvreugde keert terug. De kinderen van juf Kiet is een liefdesverklaring aan een geweldige juf en haar leerlingen.

Bekijk de trailer