12/11/2018//20:15// The Third Murder///

Clash

Datum: dinsdag 17 januari 19:00

Land: Egypte / Frankrijk, 2016

Genre: Drama / Thriller

Speelduur: 97 min

Regie: Mohamed Diab

Met o.a.: Nelly Karim, Hani Adel, Tarek Abdel Aziz

Let op met kinderen tot 12 jaar Geweld Grof taalgebruik Discriminatie

Twintig demonstranten in een politiebus in Cairo, opgepakt bij rellen rond de afzetting van president Morsi. In Mohamed Diabs tweede speelfilm zijn Moslimbroeders, activisten en sympathisanten van het leger tot elkaar veroordeeld. Openingsfilm Un Certain Regard-programma in Cannes.

Cairo, 2013: het leger, razende Morsi-aanhangers, legersympathisanten en activisten van allerlei pluimage botsen op elkaar bij de afzetting van de Moslimbroederpresident door officieren, twee jaar na de Arabische Lente op het Tahrirplein. Agenten pakken een aantal van de heethoofden op, de spanningen in het politiebusje lopen direct hoog op.

In zijn tweede speelfilm portretteert de Egyptische filmmaker en schrijver Mohammad Diab zijn geboorteland als een plek waar politieke dialoog onmogelijk is geworden. Door zijn hoofdrolspelers gedurende de hele film vast te zetten in de emotionele hogedrukketel van de arrestantenbus wordt Clash tot microkosmos van het huidige Egypte. Wie wil en kan er nog naar elkaar luisteren?

Diab, zelf diepgaand betrokken bij de revolutie van 2011, hoopt dat zijn film, in de eerste plaats een portret van mensen, bij kan dragen tot beter begrip van de onbeheersbare spanningen in het Midden-Oosten.

Op de festivals werd Clash ontvangen als een mix van urban thriller, politieke satire en actiefilm.

...adembenemend...munt uit in dynamische montage...virtuoos verbeeld...verbluffende ervaring (**** NRC Handelsblad)

…indringend…groot regietalent…blockbusterwaardige spektakelscènes…sterk cinematografisch…visueel oogstrelend…onvergetelijk… (**** De Volkskrant)

…mokerslag…intens en heftig…adembenemend… (**** Het Parool)

Bekijk de trailer