12/11/2018//20:15// The Third Murder///

A Long and Happy Life

Datum: woensdag 02 november 19:00

Land: Rusland, 2013

Genre: Drama

Speelduur: 77 min

Regie: Boris Khlebnikov

Met o.a.: Aleksandr Yatsenko, Anna Kotova, Vladimir Korobeynikov

Tegen de achtergrond van een verafgelegen landschap dat overgeleverd is aan de elementen, voltrekt zich het lot van een onwankelbare, fatsoenlijke man die weigert toe te geven aan corruptie en hebzucht. Hij riskeert daarmee alles te verliezen wat hem lief is.

Sasha leeft in een dorpje op het Noord-Russische schiereiland Kola en runt daar een voormalige Kolchoze (collectieve boerderij). Hij kan goed opschieten met de landarbeiders; ze respecteren hem en tolereren zijn liefdesrelatie met Anya, secretaresse op het gemeentehuis.
Op een dag wordt Sasha geconfronteerd met een dilemma: de staat koopt land op van kleine landeigenaren. Voor Sasha de kans om het platteland te ontvluchten, en naar de stad terug te keren, samen met Anya. Maar de arbeiders komen in opstand en overtuigen Sasha de boerderij, het enige overlevingsmiddel voor het dorp en haar inwoners, niet te verkopen. Hij is geraakt door de rol van leider die ze hem toedichten, besluit hen te helpen en zet de onderhandelingen stop. De plaatselijke ambtenaren zijn woedend en zijn vriendin voelt zich verlaten. Sasha bevindt zich ineens in een gevecht dat niet het zijne is, verstrikt in een web van passie, trots, corruptie en onomkeerbare gebeurtenissen.


A Long and Happy Life is het slotdeel van Boris Khlebnikov’s trilogie over onvermijdelijke keuzes. De twee eerste films, Free Floating en Help Gone Mad, kregen een warm onthaal op internationale filmfestivals.
De scenario’s voor de drie films werden geschreven door Alexander Rodionov:
“Voor A Long and Happy Life hebben Boris Khlebnikov en ik de agrarische sector bestudeerd en interviews gedaan in centraal en Noord-Rusland. We werden gegrepen door het enthousiasme en doorzettingsvermogen van de mensen. Uit alle personen die we spraken, probeerden we de stoutmoedigste, maar niet de succesvolste, jonge boer te kiezen die als prototype voor het hoofdpersonage Sasha zou kunnen fungeren. Zijn ervaringen gebruikten we als prisma door welke wij Sasha’s conflict konden bestuderen. Het conflict tussen de droom van een Lang en gelukkig Leven en de droom van vrijheid, onafhankelijkheid en het recht om keuze’s te maken.

Bekijk de trailer