18/06/2018//20:15// Phantom Thread///

The Lobster

Datum: maandag 22 februari 20:15 // woensdag 24 februari 19:00

Land: Ierland / Verenigd Koninkrijk / Griekenland / Frankrijk / Nederland, 2015

Genre: Romantiek / Sciencefiction

Speelduur: 118 min

Regie: Yorgos Lanthimos

Met o.a.: Colin Farrell, Rachel Weisz, Léa Seydoux

In de wereld van the Lobster is het zo dat singles naar een afgezonderd hotel worden vervoerd, waar ze binnen een aantal weken een (nieuwe) partner moeten hebben gevonden. Als er geen partner is gevonden, verandert men in een dier. Bij uitzondering kan nog gejaagd worden op ontsnapte singles. David is één van hen, uitgeblust en door zijn vrouw in de steek gelaten. Hij voegt zich in eerste instantie passief bij de dagelijkse gang van zaken in het hotel. Zijn broer, die al in een hond is veranderd, neemt hij mee. Maar na de zoveelste mislukte romantische poging neemt David het heft in eigen hand en vlucht naar de bossen, waar hij zich aansluit bij een rebelse beweging genaamd the Loners. Illegaal zetten die daar hun ongelukkige leven voort, al gelden ook daar strenge regels.

Ziehier de absurde wereld van de Lobster. Een alledaags rolpatroon wordt aan de kaak gesteld door één facet ervan extreem te maken. We kennen Lanthimos van de film Dogtooth, waarin 3 kinderen geheel geïsoleerd van de buitenwereld worden opgevoed. Binnen het gezin ben je veilig. In deze film ben je veilig als je voldoet aan de norm relatievorming en het is daarmee ook een overpeinzing over liefde en relaties.

Hogeschoolabsurdisme over het stelletjesdenken; de relatiemarkt als terreur. Lanthimos is de Griekse regisseur van de alternatieve realiteit. De film werd winnaar van de juryprijs van het festival van Cannes in 2015.

Bekijk de trailer