21/01/2019//20:15// Fahrenheit 11/9///

The Lesson (Urok)

Datum: maandag 01 februari 20:15 // woensdag 03 februari 19:00

Land: Bulgarije / Griekenland, 2014

Genre: Drama

Speelduur: 105 min

Regie: Kristina Grozeva en Petar Valchanov

Met o.a.: Margita Gosheva, Ivan Barnev, Ivanka Bratoeva

assets/uploads/01 06_jaar.gif assets/uploads/01 99geweld.gif

Nadezjda is lerares Engels in een stadje op het platteland van Bulgarije. Onderwijs en kinderen het goede voor de toekomst leren horen bij het werk. Van haar inkomen zijn haar man en dochtertje thuis afhankelijk. En een docentenbaan is ook daar geen vetpot en er zijn veel mensen met verkeerde bedoelingen. Dat ze in de problemen komt, komt echter door haar eigen man. Hij heeft het geld dat bedoeld is om de hypotheek af te betalen, geïnvesteerd in het herstel van een kampeerbus, een wrak, dat hij met winst hoopt te verkopen. Door de betalingsachterstand die nu is ontstaan, dreigt de bank op zeer korte termijn beslag te leggen op het huis.

Dit is het probleem waarvoor Nadezjda zich gesteld ziet. Maar hoe houdt ze nu haar integriteit in stand, nu ze geconfronteerd wordt met een wereld van woekerpolissen, sjoemelende opdrachtgevers en andere louche figuren. Ze incasseert tegenslag na tegenslag, maar ze vertrekt geen spier en blijft stoïcijns ondanks alles. De camera verliest haar bijna geen moment uit het oog. Rotsvast blijft ze geloven de zaken te kunnen regelen en de chaos te kunnen herstellen als ze maar stug doorgaat met 'juist' handelen....

Voor een appel en een ei maakten de twee regisseurs dit sterk speelfilmdebuut, op basis van hun eigen scenario. Bijna een thriller, genadeloos maar ook vol compassie. Voorts prachtige beelden en een fantastische hoofdrol van Margita Gosjeva als Nadezjda.

Bekijk de trailer