18/06/2018//20:15// Phantom Thread///

Taxi Teheran

Datum: maandag 26 oktober 20:15 // woensdag 28 oktober 19:00

Land: Iran, 2015

Genre: Drama

Speelduur: 82 min

Regie: Jafar Panahi

Met o.a.: Jafar Panahi

assets/uploads/01 12_jaar.gif assets/uploads/01 99eng.gif

Panahi is een internationaal hoog gewaardeerde filmmaker. Op diverse festivals werd hij vaak bekroond. Wegens “propaganda tegen de Islamitische Republiek” kreeg hij in 2010 van het Iraanse regime een huisarrest van 6 jaar opgelegd en een beroepsverbod van 20 jaar. Toch heeft hij sindsdien films weten te maken en ook het land uit weten te smokkelen. Taxi Teheran is de laatste ervan.

In Taxi Teheran rijdt Panahi (de rest van de cast wordt uit veiligheidsredenen niet met name genoemd) als taxichauffeur door de levendige en kleurrijke straten van Teheran. Met een kleine camera op het dashboard legt hij de gesprekken vast met zijn openhartige passagiers (waaronder die met zijn eigenwijze nichtje, die op school leert hoe ze films moet maken, die je wel mag laten zien....) Hiermee weet hij zijn beroepsverbod te omzeilen en op vaak komische wijze geeft hij commentaar op zijn land en zijn eigen geschiedenis. Thema's als moraal en censuur komen aan de hand van alledaagse akkefietjes aan de orde. Het levert unieke en ook geestige conversaties op over hoop, geloof en liefde in Iran. Panahi bewijst hiermee dat geen mens door wat voor regime dan ook monddood is te maken .

Deze derde clandestiene film van regisseur Panahi is bekroond in Berlijn met de Gouden Beer en de Fipresci Prijs van de internationale filmpers.

Bekijk de trailer