16/04/2018//20:15// Three Billboards Outside Ebbing, Missouri///

Son of Saul

Datum: maandag 08 februari 20:15 // woensdag 10 februari 19:00

Land: Hongarije, 2015

Genre: Drama / Oorlog

Speelduur: 107 min

Regie: László Nemes

Met o.a.: Géza Röhrig, Levente Molnár, Urs Rechn

assets/uploads/01 16_jaar.gif assets/uploads/01 99geweld.gif assets/uploads/01 99eng.gif assets/uploads/01 99groftaalgebruik.gif

Dit ijzige drama volgt in Auschwitz de Hongaarse Jood Saul, die als Sonderkommando een radertje in de vernietigingsmachine is. De man moet nieuw gearriveerde Joden de gaskamer binnenloodsen, met het verhaaltje dat ze eerst mogen douchen voor ze naar hun werkplek gaan.

Na hun gruwelijke dood moet hij de lijken wegslepen en in de crematoria verbranden. Als Saul in een vergast kind zijn zoon herkent, of meent te herkennen, doet hij al het (on)mogelijke om te voorkomen dat zijn lichaam wordt verbrand. Wat er ook gebeurt, hij zal de jongen begraven, zodat het Joodse verbod op crematie wordt geëerbiedigd.

Son of Saul, in Cannes bekroond met de juryprijs, is een verbijsterend, desoriënterend en verstikkend drama, dat vanuit het perspectief van Saul naar het werk in de uitroeiingsfabriek kijkt. Saul heeft zich afgesloten voor zijn omgeving, die hij alleen nog vaag en fragmentarisch waarneemt.

Regisseur László Nemes, van wie een groot deel van zijn familie in de oorlog is vermoord, onthoudt ook de kijker een totaalbeeld van de vernietigingshel. We horen door nazi's geschreeuwde commando's, Sauls dierlijke gejaagde ademhaling en ijselijke, door de muren van de gaskamers klinkende, doodskreten. Ook zien we vage beelden van lijken en crematoria, maar nooit krijgen we een helder beeld van wat zich afspeelt. Het resultaat is een volkomen ontregelende, bijna ondragelijke indruk van de meedogenloze vernietigingsmachine.

Waren Sonderkommando's daardoor medeschuldig aan de genocide? Son of Saul geeft een duidelijk antwoord: we zien geen dader, maar een willoos instrument. Een levende dode.

Bekijk de trailer