16/04/2018//20:15// Three Billboards Outside Ebbing, Missouri///

Mountains May Depart

Datum: maandag 20 juni 20:15

Land: China / Frankrijk / Japan, 2015

Genre: Drama

Speelduur: 131 min

Regie: Zhangke Jia

Met o.a.: Tao Zhao, Yi Zhang, Jing Dong Liang

Let op met kinderen tot 6 jaar Angst Geweld

1999, 2014 en 2025 zijn de historische en futuristische decors voor Jia Zhangke’s ambitieuze vergezicht op de open wond van gevoelens die er nauwelijks nog toe doen en de uitverkoop van de Chinese identiteit in de Heerlijke Nieuwe Wereld. "Heeft er iemand een pleister?", vroeg een personage ooit in Jia's The World. Nou, nee.

Sinds Platform (2000) stelt Jia Zhangke met elke nieuwe film de vraag: wat betekent China’s snelle economische expansie voor de onderlinge relaties van de Chinezen? Zijn antwoorden getuigden al nooit van optimisme, maar de psychopathologie die in A Touch of Sin (2013) tevoorschijn kwam, suggereerde dat het land zich richting een kritiek punt beweegt.

Ook Mountains May Depart (2015) kun je zien als een diagnose van China’s geestesgesteldheid, maar ondanks de epische scope die de personages in steeds een andere beeldverhouding (aspect ratio) in verleden, heden en toekomst laat zien, is het een opvallend intieme film. Beginnend in 1999, op de klanken van Pet Shop Boys' Go West, volgen we leven en liefde van Shen Tao, een dansinstructrice die haar toekomst denkt veilig te stellen door met een rijke ondernemer te trouwen. Haar bekoelde verhouding met hun zoon Dollar, die in 2025 in Australië woont en nauwelijks nog Chinees spreekt, illustreert het verdwijnen van hechte onderlinge relaties. "Zie het als een waarschuwing", aldus de maker.

"Wie het moderne China wil begrijpen, moet de films van Jia Zhang-ke zien...vitaal..." (**** NRC Handelsblad)

"In alle opzichten blijft de regisseur zich vernieuwen...verrassend en doeltreffend...ontroerende kracht..." (**** De Volkskrant)

"Wonderschone, veelbetekenende en ontroerende tafereeltjes" (De Filmkrant)

Bekijk de trailer