18/06/2018//20:15// Phantom Thread///

La Loi du Marché

Datum: maandag 11 januari 20:15 // woensdag 13 januari 19:00

Land: Frankrijk, 2015

Genre: Drama

Speelduur: 93 min

Regie: Stéphane Brizé

Met o.a.: Vincent Lindon, Yves Ory, Karin De Mirbeck

assets/uploads/01 00alleleeftijden.jpg

De Franse acteur Vincent Lindon kreeg in Cannes de prijs voor beste acteur voor zijn rol als de werkloze Thierry die wanhopig op zoek is naar een baan. Hij heeft een vrouw en een spastische zoon. Het op zich gelukkige gezin is bijna door zijn reserves heen.

Hoe ver gaat de 51-jarige Thierry om te overleven in een recessie? Op die vijfhonderd euro per maand die hij als werkloze krijgt, gaat dat niet lukken. Dus draait hij noodgedwongen mee in de mallemolen van arbeidsbureaus, bijscholingscursussen en budgethulpverlening waar hij met een strak gezicht de dagelijkse vernederingen slikt. Of Thierry alvast wil nadenken hoe het verder moet als hij zou komen te overlijden. En of Thierry iets aan zijn houding wil doen? En nu we toch bezig zijn, aan zijn uitdrukking en spraakritme. Anders komt hij natuurlijk nooit aan het werk.

La loi du marché is niet alleen een slim geconstrueerde analyse van de wetten van de markt en hoe het 'grote' systeem drukt op de 'kleine' man en hem tot wegwerpproduct reduceert. Het is vooral een aandoenlijk, authentiek, knap vertolkt en levensecht portret van een Jan met de pet die sputtert, lacht, weent en finaal weigert om kapo te spelen voor een neoliberale dictatuur die hem niet alleen sociaal, economisch en politiek maar ook moreel op de knieën tracht te dwingen.

Bekijk de trailer