21/01/2019//20:15// Fahrenheit 11/9///

Ilo Ilo

Datum: woensdag 18 november 19:00

Land: Singapore, 2013

Genre: Drama

Speelduur: 99 min

Regie: Anthony Chen

Met o.a.: Koh Jia Ler, Angeli Bayani, Tian Wen Chen

Het is 1997 en de Aziatische financiële crisis gaat zich doen voelen in de regio. De Singaporesen moeten harder werken dan ooit, zijn onzeker over hun baan en uit de armere regio's trekken vele migranten naar de rijke steden, zoals Singapore, op zoek naar werk. Eén van hen is Teresa, een jonge vrouw uit de Filipijnen. Zij gaat als au-pair werken bij de familie Lim, bestaande uit vader Teng, moeder Leng en Jia Le, hun 10-jarig zoontje. Jia Le is echter een onuitstaanbaar verwend nest. Hij brengt Teresa regelmatig in de problemen en haalt haar het bloed onder de nagels vandaan. Maar met veel geduld en liefde verovert Teresa geleidelijk aan toch het hart van de jongen. Moeder Leng volgt deze ontwikkelingen met argusogen; niettemin wordt Teresa al snel onmisbaar in het gezin.

Chen weet in deze film een indrukwekkende rijkdom aan thema's te raken: de klassen- en cultuurverschillen tussen de oppas en haar werkgevers, welke invloed een economische crisis heeft op het reilen en zeilen binnen een gezin, de invloed van een verregaand opgejaagd arbeidsethos enz.

Ilo Ilo is de eerste speelfilm van Chen en hij won er de Camera d'Or in Cannes 2013 mee. Het is een hartverwarmend en bij vlagen (zwart)komisch drama dat nergens sentimenteel wordt. De internationale titel van de film, Ilo Ilo, verwijst naar de plaats van herkomst op de Filipijnen van de au-pair.

Bekijk de trailer