18/06/2018//20:15// Phantom Thread///

Hard to Be a God

Datum: maandag 16 november 20:15

Land: Rusland, 2013

Genre: Sciencefiction

Speelduur: 177 min

Regie: Aleksey German

Met o.a.: Leonid Yarmolnik, Dmitriy Vladimirov, Yuriy Tsurilo

Op de verre planeet Arkanar, die erg op de onze lijkt, moet een groep wetenschappers o.l.v. de hoofdpersoon Don Rumata beschaving brengen. Wat de wetenschappers daar aantreffen tart elke voorstelling: geen structuur, geen beschaving, geen respect. Maar wel één grote, gore vuilnisbelt vol zwervende, vervuilde schepsels. Elke vorm van beschaving is heel ver weg en er is niets moois in die wereld. Don Rumata en de zijnen mogen niet actief ingrijpen, maar alleen bijsturen. Dat de onderneming gaat mislukken, is vanaf het begin duidelijk.

Bronmateriaal voor de film is het gelijknamige sci-fi boek van de gebroeders Stroegatski, indertijd (rond 1960) geschreven als parodie op de Stalin-terreur. Ook een in bloed, stront en modder gedrenkte maatschappij wordt erin beschreven, waarbij het recht van de sterkste geldt en wijsneuzen over de kling worden gejaagd. Regisseur Germans bewerking doet hetzelfde, maar in dit geval is het een bittere afrekening met de cultuur- en intellectuelenhaat van Poetin.

Vele jaren heeft German (overleden in 2013) aan deze film gewerkt; de première was twee jaar geleden in Rome. Het is een controversieel werk over een allerprimitiefste en compleet verloederde samenleving, waarin geen hoop meer is. Een unieke kijkervaring, dat wel, in zwart-wit. Een duivels puike dronkemanstocht, ogend als een schilderij van Hieronymus Bosch in close-up. En dat 170 minuten lang!

Een hevige film, een aanslag op uw incasseringsvermogen.

Bekijk de trailer