21/01/2019//20:15// Fahrenheit 11/9///

Frank

Datum: maandag 05 oktober 20:15 // woensdag 07 oktober 19:00

Land: Verenigd Koninkrijk / Ierland / Verenigde Staten, 2014

Genre: Komedie / Drama

Speelduur: 95 min

Regie: Lenny Abrahamson

Met o.a.: Michael Fassbender, Maggie Gyllenhaal, Domhnall Gleeson

assets/uploads/01 06_jaar.gif assets/uploads/01 99geweld.gif assets/uploads/01 99eng.gif assets/uploads/01 99groftaalgebruik.gif

De talentloze keyboardspeler Jon mag een avond bij de freakband met de niet uit te spreken naam Soronprfbs invallen. Kort erna is hij een van de bandleden; en ze gaan een nieuw album opnemen. De zanger van de band, Frank Sidebottom – alias Chris Sievey – draagt echter altijd een gigantisch masker van papier-maché. Jon filmt een aantal vreemde sessies en zet die op YouTube en Twitter. En zo krijgen ze een uitnodiging voor een festival in de VS. Maar ze breken niet door.

De band heeft echt bestaan; vooral Frank met zijn masker verwierf lokaal (in Noord-Engeland) een cultstatus in de jaren tachtig; met kinderlijk enthousiasme deed hij covers na. In de jaren negentig verdween Sidebottom uit beeld na een gedoemde poging zijn band te professionaliseren. Zijn fans hielden juist van zijn chaotisch geklungel... Hij overleed in 2010.

Waarom verstopt iemand zich in zo'n gigantisch carnavalshoofd?? Durfde hij zo meer zichzelf te zijn op het podium? Om zijn privéleven af te schermen of om juist extra op te vallen en aandacht te krijgen? De film is een biopic over Frank, Jon en hun band Soronprfbs. Hij doet sluwe en ontroerende observaties over populariteit, authenticiteit en imitatie, over genie en waanzin, talent en middelmaat. Absurd soms, maar oprecht en geestig, menselijk en herkenbaar.

Bekijk de trailer