16/04/2018//20:15// Three Billboards Outside Ebbing, Missouri///

Durak

Datum: maandag 14 september 20:15 // woensdag 16 september 19:00

Land: Rusland, 2014

Genre: Drama

Speelduur: 116 min

Regie: Yuriy Bykov

Met o.a.: Kirill Polukhin, Darya Moroz, Boris Nevzorov

assets/uploads/01 12_jaar.gif assets/uploads/01 99geweld.gif assets/uploads/01 99drugs.gif assets/uploads/01 99groftaalgebruik.gif

Dima Nikitin is een eenvoudige en eerlijke loodgieter werkzaam in een kleine Russische stad. Wanneer de leidingen in een oud gebouw barsten, wordt Dima opgeroepen om de schade te herstellen. Eenmaal daar merkt hij dat de situatie veel ernstiger is dan gedacht: het gebouw staat op instorten en de bewoners moeten direct worden geëvacueerd. Tot zijn verbazing stuit hij echter op veel weerstand bij de bestuurders van de stad, aangezien zij bij een evacuatie publiekelijk schuld voor het slechte onderhoud zullen moeten erkennen. Vechtend tegen de corrupte bureaucratie begint Dima aan zijn missie om de bewoners te redden, terwijl zijn tegenstanders alles op alles zetten om hun fouten diezelfde nacht nog weg te moffelen.

Durak is Russisch voor dwaas. Een dwaas ben je misschien wanneer je in Rusland alles braaf volgens de regeltjes probeert uit te voeren. Dit geldt in ieder geval wel in het dystopische wereldje van ‘Durak’, een film van regisseur Yuriy Bykov. Deze van wodka en corruptie doordrongen film, laat de duistere kant van bestuurlijk Rusland zien. ‘Durak’ is naast een boeiende en strak gemaakte film ook een moreel gedachte-experiment – hoe ver moet je gaan in je eerlijkheid en wanneer dien je afscheid te nemen van je waarden?

Bekijk de trailer