21/01/2019//20:15// Fahrenheit 11/9///

Dheepan

Datum: maandag 04 januari 20:15 // woensdag 06 januari 19:00

Land: Frankrijk, 2015

Genre: Drama / Misdaad

Speelduur: 109 min

Regie: Jacques Audiard

Met o.a.: Antonythasan Jesuthasan, Kalieaswari Srinivasan, Vincent Rottiers

assets/uploads/01 12_jaar.gif assets/uploads/01 99geweld.gif assets/uploads/01 99eng.gif assets/uploads/01 99drugs.gif assets/uploads/01 99discriminatie_1_.gif assets/uploads/01 99groftaalgebruik.gif

Dheepan is de (overigens niet echte) naam van de man, een ex-Tamil tijger, die samen met een vrouw, Yalini, en een weesmeisje, Illayaal, de burgeroorlog in Sri Lanka zijn ontvlucht. Ze kennen elkaar niet, maar doen zich voor als gezin om in Frankrijk makkelijker als vluchteling erkend te worden. Ze komen in een voorstad van Parijs terecht. Illayaal zat al in een opvangkamp en heeft al wat Frans leren spreken. Zij kan tolken voor haar 'ouders'. Yalini, de vrouw, ziet Parijs slechts als tussenstation, zij wil naar haar nicht in Engeland, want daar ligt haar paradijs. Dheepan past zich zo goed mogelijk aan. Vol overgave stort hij zich op zijn nieuwe leven. Hij pakt karweitjes aan in de schoonmaak, reparaties enz. Hun omgeving is echter weinig inspirerend, een buurt die gebukt gaat onder de criminaliteit. Het leven blijkt ook hier geen sinecure en dat heeft ook invloed op hun onderlinge verhoudingen.

Regisseur Audiard kennen we o.m. van zijn eerdere films Un proph├Ęte en De rouille et d'os, beide in het nabije verleden ook hier vertoond. Sociaal-realistische films, met prijzen overladen. Ook dit is zo'n film en Audiard won er het afgelopen jaar ook al de belangrijkste prijs mee: de Gouden Palm in Cannes.

Bekijk de trailer