21/01/2019//20:15// Fahrenheit 11/9///

52 Tuesdays

Datum: maandag 12 oktober 20:15 // woensdag 14 oktober 19:00

Land: Australië, 2013

Genre: Drama / Familie

Speelduur: 114 min

Regie: Sophie Hyde

Met o.a.: Tilda Cobham-Hervey, Del Herbert-Jane, Mario Späte

assets/uploads/01 12_jaar.gif assets/uploads/01 99sex.gif assets/uploads/01 99groftaalgebruik.gif

Tiener Billie schrikt als ze na school thuiskomt. In de badkamer treft ze haar moeder Jane: bovenlijf strak ingezwachteld, haar haar afgeknipt, een baard op het gezicht getekend.

Ma Jane wil James worden, een baarmoederverwijdering en testosteronkuur staan al in de agenda. Om haar geslachtsverandering zo goed mogelijk te doorstaan, besluit Jane een jaar alleen te gaan wonen. Wel spreken moeder en dochter af quality-time te houden: elke dinsdag, van ’s middags tot ’s avonds. „En mam, noem ik je nu ook pap?”

Met haar regiedebuut 52 Tuesdays trakteert de Australische cineaste Sophie Hyde op twee drama’s in één film. Niet alleen Jane’s transitie van vrouw naar man staat centraal; ook Billie’s eigen zoektocht naar haar seksuele identiteit is een belangrijke verhaallijn. Op intieme, provocerende, maar ook hartverwarmende wijze laat Hyde deze transgender- en coming of age-drama’s in elkaar overlopen.

Maar 52 Tuesdays is in meer opzichten een buitengewoon project. De regisseuse schoot haar semi-autobiografische film op 52 opeenvolgende dinsdagen, waardoor de film een opvallende parallel vertoont met het recente Boyhood. Daarbij had Hyde het lef de hoofdrollen te vergeven aan twee debutanten. Zo kruipt Del Herbert-Jane (in het echte leven gender-consulente!) in de huid van Jane/James en speelt Tilda Cobham-Hervey (circusartieste van beroep) de rol van de nieuwsgierige en manipulatieve Billie. De uitzonderlijke thematiek, de unieke vertelstructuur en de naturelle acteerprestaties maken van 52 Tuesdays één van de meest bijzondere films van het jaar.

Bekijk de trailer